Новини проекту
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Голосування
Як Вам новий сайт?
Всього 3 людини

КРИЗА ТРЬОХ РОКІВ Основні прояви кризи трьох років

Дата: 29 листопада 2023 о 16:06
Автор: Поник Л. Г.
15 переглядів

До трьох років у дитини з’являються свої власні бажання, які, безпосередньо, не збігаються з бажаннями дорослих. У ранньому віці між бажаннями дитини і дорослих не було особливих розбіжностей. Якщо дитина хотіла чогось недозволеного, дорослі швидко перемикали її увагу на інший привабливий предмет. До трьох років бажання дитини стають певними і стійкими, що підтверджується наполегливими словами «Я хочу».
Різко зросле до кінця раннього віку прагнення до самостійності і незалежності від дорослого, як у діях, так і в бажаннях дитини, призводить до суттєвих ускладнень у відносинах дитини і дорослого. Цей період в психології отримав назву кризи трьох років. Критичним цей вік є тому, що протягом всього декількох місяців істотно змінюються поведінка дитини та її відносини з оточуючими людьми.
Перший з них — негативізм. Це не просто непослух або небажання виконувати вказівки дорослого, а прагнення все робити навпаки, всупереч проханням або вимогам старших. При негативізмі дитина не робить щось тільки тому, що її про це попросили. Причому таке прагнення часто завдає шкоду власним інтересам дитини.
Наприклад, дитина, яка дуже любить гуляти, відмовляється йти на прогулянку, тому що їй пропонує це мама. Як тільки мама перестає вмовляти її, вона наполягає: «Гуляти! Гуляти! »
При яскравій формі негативізму дитина заперечує все, що говорить їй дорослий. Вона може наполягати, що сир — це масло, синє — це зелене, а лев — собака та ін. Але як тільки дорослий погоджується з нею, її «думка» різко змінюється на протилежну. Дитина, яка діє всупереч дорослому, діє і говорить всупереч своїм власним відчуттям. Тут поведінка дитини не тільки не залежить від сприйманих обставин, але й суперечить очевидності. Ця поведінка викликана не предметною ситуацією, а ставленням до людини. Дитина діє наперекір своїм бажанням і очевидності, щоб висловити своє ставлення до іншого.
Другий симптом кризи трьох років — упертість, яку слід відрізняти від наполегливості. Наприклад, якщо дитина хоче який-небудь предмет і наполегливо його домагається, це не впертість. Але коли дитина наполягає на своєму не тому, що їй цього сильно хочеться, а тому, що вона цього зажадала, це вже прояви впертості. Мотивом впертості є те, що дитина зв’язана своїм первинним рішенням і ні за що не хоче відступати від нього. Тут знову можна спостерігати прямо протилежну картину ситуативної поведінки і бажань дитини 1-2 років.
Третій симптом цього віку — норовистість. Цей симптом є центральним для кризи трьох років, тому іноді даний вік називають віком норовистості. Від негативізму норовистість відрізняється тим, що вона безособова. Протест дитини спрямований не проти конкретного дорослого, а проти способу життя. Дитина починає заперечувати все, що вона спокійно робила раніше. Їй нічого не подобається, вона не хоче йти з мамою за ручку, відмовляється чистити зуби, надягати тапочки та ін. Вона ніби бунтує проти всього, з чим мала справу раніше.
Четвертий симптом — свавілля. Дитина все хоче робити сама, відмовляється від допомоги дорослих і домагається самостійності там, де ще мало що вміє.
Решта три симптоми зустрічаються рідше і мають другорядне значення, хоча батьки іноді відзначають їх наявність у дітей.
Перший з них — бунт проти оточуючих. Дитина начебто знаходиться в стані жорсткого конфлікту з оточуючими людьми, постійно свариться з ними, веде себе дуже агресивно.
Інший симптом — знецінення дитиною особистості близьких. Так, малюк може почати обзивати матір чи батька лайливими словами, яких раніше ніколи не вживав. Точно так само він раптом різко змінює ставлення до своїх іграшок, замахується на них, як ніби вони живі, відмовляється грати з ними. І нарешті, в сім’ях з єдиною дитиною зустрічається прагнення до деспотичного придушення оточуючих; вся сім’я повинна задовольняти будь-яке бажання дитини, в іншому випадку дорослих чекають істеричні напади з биттям головою об підлогу, сльози, крики та ін. Якщо в сім’ї кілька дітей, цей симптом виявляється в ревнощах або в агресивності до молодшій дитині, у вимогах постійної уваги до себе.
Разом з тим ряд психологічних спостережень показує, що далеко не завжди 3-річні діти виявляють настільки гострі негативні форми поведінки або швидко їх долають. У той же час їх особистісний розвиток відбувається нормально. У цьому зв’язку М. І. Лісіна запропонувала розрізняти об’єктивну і суб’єктивну кризу. Суб’єктивна криза — це конкретна картина поведінки дитини та її відносин з близькими дорослими, яка залежить від приватних суб’єктивних факторів. Об’єктивна криза — обов’язковий і закономірний етап розвитку особистості дитини, на якому з’являються особистісні новоутворення. Зовні, за своєю суб’єктивною картиною, він далеко не завжди супроводжується негативною поведінкою.
Особистісні новоутворення в період кризи трьох років
Неважко бачити, що всі описані симптоми відображають істотні зміни у відносинах дитини до близьких дорослих і самого себе. Дитина психологічно відділяється від близьких дорослих, з якими раніше була нерозривно пов’язана, протиставляється їм у всьому. Власне Я дитини емансіпується від дорослих і стає предметом її переживань. З’являється відчуття «Я сам», «Я хочу», «Я можу», «Я роблю». Характерно, що саме в цей період багато дітей починають використовувати займенник «я» (до цього вони говорили про себе в третій особі: «Саша грає», «Катя хоче»). Д. Б. Ельконін визначає новоутворення кризи трьох років як приватну дію і свідомість «Я сам». Але власне Я дитини може виділятися і усвідомлюватися, тільки відштовхуючись і противопоставляясь іншому Я, відмінному від її власного. Відділення (і віддалення) себе від дорослого призводить до того, що дитина починає по-іншому бачити і сприймати дорослого. Раніше дитину цікавили насамперед предмети, вона сам була безпосередньо поглинена своїми предметними діями і як би співпадала з ними. Всі її афекти і бажання лежали саме в цій сфері. Предметні дії закривали фігуру дорослого і, власне Я дитини. У кризі трьох років, з відділенням себе від своєї дії і від дорослого, відбувається нове відкриття себе і дорослого. Дорослі з їх ставленням до дитини як би вперше виникають у внутрішньому світі дитячого життя. Зі світу, обмеженого предметами, дитина переходить в світ дорослих людей, де її Я займає нове місце. Відокремившись від дорослого, вона вступає з ним у нові відносини.
Л. І. Божович пов’язує новоутворення кризи трьох років з появою «системи Я», в якій домінує потреба в реалізації і затвердження власного Я. Як наслідок виникнення «системи Я» з’являються інші новоутворення, найзначнішим з яких є самооцінка і пов’язане з нею прагнення «бути хорошим». Поява цього прагнення до кінця третього року життя призводить до суттєвого ускладнення внутрішнього життя дитини: з одного боку, вона хоче діяти на свій розсуд, з іншого — відповідати вимогам значущих дорослих. Це посилює амбівалентні тенденції в поведінці, формуються нові відносини з дорослим.
У чому ж полягає позитивне значення нових відносин з дорослим?
Це питання було досліджено в роботі Т. В. Гуськової (Єрмолової).
У ході спостережень за дітьми трирічного віку чітко проявився досить своєрідний комплекс поведінки. По-перше, прагнення до досягнення результату своєї діяльності: діти не просто маніпулюють предметами, але наполегливо шукають потрібний спосіб розв’язання завдання. Невдача, як правило, не призводить до відмови від задуманого — діти не змінюють своїх намірів і кінцевої мети.
По-друге, досягнувши бажаного, вони прагнуть відразу продемонструвати свої успіхи дорослому, без схвалення якого ці успіхи значною мірою втрачають свою цінність. Негативне або байдуже ставлення дорослого до їх результату викликає афективні переживання.
По-третє, у дітей спостерігається загострене почуття власної гідності, яке виражається в підвищеній уразливості і чутливості до визнання їх досягнень, емоційних спалахах через дрібниці, хвастощі і перебільшенні власних успіхів.
Описаний поведінковий комплекс був названий «гордістю за досягнення». Цей комплекс охоплює одночасно три головних сфери відносин дитини — до предметного світу, інших людей і самого себе. У роботі Т. В. Єрмолової було висунуто припущення про те, що «гордість за досягнення» є поведінковим корелятом головного особистісного новоутворення кризи трьох років. Суть цього новоутворення полягає в тому, що дитина починає бачити себе через призму своїх досягнень, визнаних і оцінених іншими людьми.
Для перевірки цього припущення було проведено експеримент, в якому дітям пропонувалися різноманітні завдання (зібрати складну пірамідку-собачку, побудувати грузовичок або будиночок з деталей конструктора та ін.), А дорослий оцінював досягнуті ними результати. В експериментах брали участь діти трьох вікових груп: від 2 років 6 місяців до 2 років 10 місяців; від 2 років 10 місяців до 3 років 2 місяців і від 3 років 2 місяців до 3 років 6 місяців. При проведенні експериментів фіксувалися показники предметної діяльності дітей (прийняття і розуміння завдання, наполегливість, включеність, самостійність) і показники ставлення до дорослого (пошук оцінки дорослого, ставлення до цієї оцінки, оцінка свого результату).
Результати експерименту показали, що, незважаючи на невеликий віковий інтервал (всього 4-5 місяців), між молодшою і середньою віковими групами спостерігаються статистично значущі відмінності. Показники наполегливості, самостійності і реакції на оцінку дорослого збільшуються приблизно вдвічі. При переході від середньої до старшої групі темпи змін знижуються (всі ці показники зростають всього в 1, 2 рази).
Матеріали даного дослідження показали, що в 3-річному віці для дітей стає значущою результативна сторона діяльності, а фіксація їх успіхів дорослим — необхідним моментом її виконання. Відповідно цьому зростає і суб’єктивна цінність власних досягнень, що викликає нові, афективні форми поведінки, перебільшення своїх достоїнств, спроби знецінити свої невдачі. Зростає і активність дітей в пошуку оцінки дорослого.
Отже, дані, отримані в цьому дослідженні, показують, що в період кризи трьох років виникає особистісне новоутворення, що проявляє себе у формі гордості за досягнення.
Нове бачення себе полягає в тому, що дитина вперше відкриває матеріальну проекцію свого Я, яке тепер може бути втілене зовні, а його мірою можуть служити власні конкретні можливості і досягнення. Предметний світ стає для дитини не тільки світом практичної дії і пізнання, але сферою, де вона пробує свої можливості, реалізує і стверджує себе. Тому кожен результат діяльності є і затвердженням свого Я, яке має бути оцінений не взагалі, а через його конкретне, матеріальне втілення, тобто через його досягнення в предметної діяльності. Головне джерело такої оцінки — дорослий. Тому малюк починає з особливою пристрастю сприймати ставлення дорослого, шукати і вимагати визнання своїх досягнень і тим самим утверджувати себе. Схвалення і похвала дорослого породжують почуття гордості і власної гідності. Визнання оточуючих перебудовує почуття дитини, які відчувають при досягненні результату: з радості або засмучення через те, що щось вийшло або не вийшло, ці почуття перетворюються в переживання успіху чи неуспіху. Дитина сама починає дивитися на себе очима іншої — дорослого. Адже успіх (або неуспіх) — це завжди результат, помічений і оцінений кимось, це визнання чи невизнання в чиїхось очах, перед обличчям когось іншого. Коли дитина переживає успіх, вона представляє, як її досягнення будуть оцінені іншими. Переживання таких почуттів, як гордість, сором, впевненість або невпевненість у собі, свідчить про те, що дитина присвоїв ставлення інших людей до себе. Це «чуже» ставлення стало її власним надбанням і власним ставленням до себе.
Нове бачення Я через призму своїх досягнень кладе початок бурхливому розвитку дитячого самосвідомості. Я дитини, «опредмечивая» в результаті діяльності, постає перед ним як об’єкт, який не збігається з ним. А це означає, що дитина вже здатна здійснити елементарну рефлексію, яка розгортається не у внутрішньому, ідеальному плані як акт самоаналізу, але має розгорнутий зовні характер оцінки
свого досягнення і зіставлення своєї оцінки з оцінкою оточуючих, а тим самим себе з іншими людьми.
Становлення такої «системи Я», де точкою відліку є досягнення, оцінене оточуючими, знаменує собою перехід до дошкільного дитинства.

Криза трьох років - особливості, прояви, поради батькам

Вікові кризи - це неминуча стадія розвитку і дорослішання дитини. Це свого роду переломні моменти, під час яких відбувається переоцінка всіх колишніх цінностей, переосмислення свого «я» і стосунків з оточуючими. Одним з таких моментів є криза трьох років.

Криза трьох років - особливості
Кожному періоду розвитку дитини властиві свої потреби, способи взаємодії, моделі поведінки та усвідомлення себе. Досягнувши трирічного віку, малюк починає усвідомлювати, що він особистість. Це проявляється виникненням в мові слова «Я». Якщо дитина раніше без проблем говорила про себе в третій особі, називаючи себе по імені, наприклад, «Катя хоче їсти», то тепер це відбувається все рідше і рідше. Тепер при погляді на своє відображення в дзеркалі або на фото, дитина з впевненістю вимовляє: «Це Я».

Дитина починає сприймати себе як самостійну людину, що має свої особливості і бажання. Разом з цим усвідомленням і приходить криза трьох років. Ласкава та мила крихітка в цей час може сильно змінитися і перетворитися на вперту і примхливу «нехочуху».

Ознаки кризи трьох років

Ознаки кризи трьох років: впертість
Висловивши якесь бажання або думку, малюк буде наполягати на своєму до останнього, причому, навіть якщо це бажання у нього вже давно пропало. Зазвичай переконати впертого не допомагають ніякі вмовляння і обіцянки чогось більш вартісного. Таким чином малюк хоче зрозуміти, що з його думкою рахуються.

Ознаки кризи трьох років: негативізм
Мається на увазі прагнення дитини суперечити і робити все не так, як йому говорять. Наприклад, малюк може дуже хотіти піти на прогулянку або помалювати, але відмовиться від цього лише тому, що пропозиція надійшла від дорослого. Але така поведінка зовсім не є пустощами або непослухом. Дитина так поводиться зовсім не тому, що їй подобається така поведінка - так вона намагається захистити своє «Я».

Ознаки кризи трьох років: прагнення до самостійності
Дитина прагне все робити і вирішувати самостійно. На перший погляд це непогано, однак вікова криза у трирічних дітей робить цю рису надмірною, неадекватною до їх можливостей. Тому таку самостійність правильніше назвати скоріше свавіллям.

Ознаки кризи трьох років: знецінення
Все, що колись дитині було дорогим або цікавим, може втратити для будь-який сенс. Причому, це стосується не тільки речей або улюблених занять, змінитися може поведінка і навіть ставлення до близьких. У цей період батьки для малюка можуть «стати злими», мила сусідка, яку він раніше з радістю зустрічав - противною, улюблена м'яка іграшка - поганою і т.д. Нерідко діти починають обзиватися або лаятися.

Ознаки кризи трьох років: деспотичність
Дитина вказує оточуючим, що ті повинні робити або як себе вести і вимагає, щоб їй підкорялися. Наприклад, малюк вирішує, хто повинен піти, а хто залишитися, що він буде одягати, їсти або робити.

Криза 3 років - як поводитися з дитиною
Зміни в поведінці дитини, причому часом дуже великі, нерідко в
икликають подив у батьків. Дуже важливо не реагувати на них жорстко, постійно караючи дитину. У подібній ситуації необхідно зрозуміти, що це нормальний розвиток дитини в 3 роки. У цей період основним завданням батьків є – підтримати дитину та допомогти максимально безболісно його подолати.

Надайте дитині свободу вибору
Діти в три роки чекають від оточуючих, а особливо від батьків визнання їх самостійності і незалежності, навіть не дивлячись на те, що самі до цього ще не готові. Тому для дитини в цьому віці дуже важливо щоб з нею радилися і цікавилися її думкою. Не ставте малюкові ультиматумів, будьте винахідливими.

Наприклад, якщо дитина виявляє бажання одягатися самостійно, нехай, в цьому немає нічого поганого, просто передбачте це і почніть збиратися на 15-20 хвилин раніше.

Непогано працює прийом переключення уваги. Наприклад, ви збираєтеся до родичів, але підозрюєте, що на вашу пропозицію малюк може відповісти відмовою, тоді просто запропонуйте дитині вибрати одяг, в якому він поїде в гості. У підсумку ви перемикаєте увагу малюка на вибір одягу, і він не буде обдумувати їхати йому з вами чи ні.

Дайте малюкові відчути себе самостійним
Завжди криза трьох років у дитини проявляється збільшеною самостійністю. Малюк намагається все робити сам, навіть не дивлячись на те, що його можливості далеко не завжди відповідають його бажанням. Батькам необхідно поставитися з розумінням до подібних прагнень.

Постарайтеся проявляти більше гнучкості у вихованні, не бійтеся розширити обов'язки і права дитини, дайте відчути самостійність, звичайно, тільки в розумних межах, певні межі, все ж, повинні існувати. Просіть іноді про допомогу або давайте якісь прості доручення. Якщо ви бачите, що малюк намагається щось зробити сам, але не може з цим впоратися, ненав'язливо допоможіть йому.

Навчіться відмовляти
Відмовляти можуть далеко не всі батьки. Проте, вміти говорити чітке «ні» - необхідно кожному дорослому. В будь-якій сім'ї повинні бути встановлені межі, за які виходити ніяк не можна і дитина має про них знати.

Що батькам робити не варто:
Щоб ваш чудовий малюк не виріс занадто впертим і неконтрольованим або, навпаки, малоініціативним і безвольним, ніколи не показуйте йому, що його думка нічого не значить і абсолютно вас не хвилює. Не придушуйте прагнення до самостійності, обов'язково довіряйте дитині посильні справи. Також не варто постійно кричати на дитину і стояти на своєму, намагаючись зламати її впертість. Це може привести або до того, що дитина просто перестане вас чути, або до виникнення заниженої самооцінки.

Криза трьох років - це, напевно, не перше і не останнє випробування з яким доведеться зіткнутися кожному з батьків. Дуже важливо в цей період не втрачати самоконтролю і щиро любити свою дитину, не залежно від її вчинків.

Коментарі:
Залишати коментарі можуть тільки авторизовані відвідувачі.