Новини проекту
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Голосування
Як Вам новий сайт?
Всього 3 людини

ПРАВИЛА ПОВЕДІНКИ В УМОВАХ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ ВОЄННОГО ХАРАКТЕРУ

Дата: 16 серпня 2023 о 12:26
Автор: Поник Л. Г.
47 переглядів

Методичні рекомендації
В умовах надзвичайної ситуації воєнного характеру (ракетний обстріл, вибух, повітряна тривога тощо) потрібно завжди зберігати особистий спокій, не кричати, не панікувати, не реагувати на різного роду провокації, а приймати виважені рішення. А для цього потрібно бути обізнаними з основними правилами поведінки в умовах надзвичайних ситуацій.
1. Найважливіша вимога сьогодення на робочому місці - обладнання укриття в ЗДО з наявністю аварійного виходу та дотриманням відповідних вимог до укриттів: безпечне; комфортне; інформативне; цікаве для дітей; змістовне та містить все необхідне обладнання для організації освітнього процесу з дітьми.
2. Враховуючи те, що в укритті перебувають і діти, і дорослі, готується «екстрена валіза», яка, як правило, являє собою міцний і зручний рюкзак від 25 літрів і більше, що містить необхідний індивідуальний мінімум одягу, предметів гігієни, медикаментів, інструментів, засобів індивідуального захисту та продуктів харчування.
3. Зробити запас продуктів тривалого зберігання (сухарики, печиво, батончики, шоколад, сухофрукти, консерви, тушонки тощо) та скласти у «екстрену валізу».
4. Укомплектувати в «екстрену валізу» домашню аптечку із засобами надання першої медичної допомоги; щоразу під час евакуації рекомендується брати із собою особисті ліки, які призначені сімейним лікарем.
5. Підготувати необхідні документи (паспорт, платіжні картки) на випадок переходу до укриття або термінової евакуації (документи, коштовні речі, цінні папери рекомендується брати із собою в укриття щоразу); доцільно написати короткі відомості про свою групу крові, можливі проблеми зі здоров'ям (алергію на медичні препарати тощо).
6. Зробити в укритті (та вдома) запаси питної та технічної води.
7. Укомплектувати укриття засобами первинного пожежогасіння; рекомендується придбати вогнегасники також і у власні будинки/квартири.
8. Придбати ліхтарики (+комплекти запасних елементів живлення), гасові лампи та свічки на випадок відключення енергопостачання.
9. У разі отримання будь-якої інформації від органів державної влади чи сповіщення у телефоні про можливу небезпеку або заходи щодо підвищення безпеки потрібно негайно передати її колегам/іншим людям (за місцем роботи чи проживання тощо).
10. Якщо звучить сигнал «Повітряна тривога» під час денного сну, вихователі разом з помічниками мають розбудити, підійняти, одягнути дітей і пройти разом з черговими по ЗДО в укриття.
11. Якщо звучить сигнал «Повітряна тривога» під час прогулянки, вихователі мають організовано вести дітей з майданчика в укриття. Помічники вихователів повинні взяти списки дітей групи, «екстренну валізу/рюкзачок безпеки» та, разом із черговими по ЗДО, негайно підійти до вихователів групи і допомогти відвести дітей в укриття.
12. Покидаючи групове приміщення, потрібно закрити усі вікна і двері, вимкнути світло, електроживлення, перекрити воду (зазвичай, це має зробити помічник вихователя).
13. Попередньо рекомендується нанести захисні смуги зі скотчу (паперу, тканини) на віконне скло для підвищення його стійкості до вибухової хвилі та зменшення кількості уламків і уникнення травмування дітей/дорослих у разі його пошкодження.
14. Слідувати до найближчого укриття необхідно після оголошення сигналу про повітряну тривогу найкоротшим шляхом (відповідно до ухваленого алгоритму).
15. В укритті діти не повинні переміщатися з одного приміщення в інше, а обов'язково залишатися у відведеному для групи місці під пильним наглядом вихователів, помічників вихователів та інших закріплених за групою дорослих.
16. В укритті дорослим заборонено: залишати дітей без нагляду; ходити приміщенням без потреби; вмикати/вимикати світло чи інше спеціальне обладнання; відчиняти герметичні захисні двері; шуміти та голосно розмовляти; постійно «сидіти» у телефоні.
17. Якщо укриття обладнане спеціальними захисними герметичними дверима, їх закривають як тільки укриття заповниться, і відкрити їх можна буде лише після того, як мине небезпека; відкривати двері без нагальної потреби категорично заборонено.
18. Покидати укриття можна з дозволу відповідальної особи після отримання сигналу «Відбій повітряної тривоги» (або у разі аварійного стану, що створює загрозу життю і здоров'ю громадян, наприклад, якщо в укритті сталася пожежа, підвищено концентрацію шкідливих газів, закінчується повітря тощо).
Також рекомендується:
1. Знати місце розташування укриттів поблизу місця проживання, роботи, місць частого відвідування (магазини, базар, дорога до роботи, медичні заклади тощо).
2. У разі потрапляння у район обстрілу негайно сховатись у найближчу захисну споруду цивільної оборони. У разі відсутності пристосованих сховищ, для укриття використовувати нерівності рельєфу, (канави, окопи, заглиблення від вибухів тощо). У разі раптового обстрілу - негайно лягти на землю головою в сторону, протилежну вибухам; голову прикрити руками (валізою або іншими речами). Не виходити з такого укриття до кінця обстрілу.
3. Особистий транспорт слід завжди тримати у справному стані і мати запас палива для виїзду у безпечний район.
4. При наближенні зимового періоду необхідно продумати, чим обігрівати оселю у випадку відключення/пошкодження централізованого опалення.
5. Придбати прилади (примус) для приготування їжі у разі відсутності електропостачання (газу).
6. У разі травмування чи поранення потрібно уміти надавати першу допомогу іншим людям. Викликати швидку допомогу, представників ДСНС України, органів правопорядку, за необхідності військових. Сьогодні рекомендується усім проходити навчання із надання першої медичної допомоги потерпілому.
7. У разі виявлення вибухонебезпечних предметів, негайно повідомити про це територіальні органи ДСНС та МВС за телефоном «101» та «102».

Коментарі:
Залишати коментарі можуть тільки авторизовані відвідувачі.